Yurtdışı Tasarım Tescili
-
Neden Yurtdışı Tasarım Tescili?
Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği oluşturur. Türkiye’de alınmış bir tasarım, sadece Türkiye içinde sahibine hak tanımaktadır. Bu sebeple ticaret yapılması hedeflenen ülkeler için de başvurular yapılarak koruma talep edilmelidir. Bir tasarım tescil başvurusunun yurtdışı ülkelere de açılması için süre ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay ile sınırlandırıldığı için bu sürenin aşılması halinde yurtdışı tesciller yapılamamaktadır. 6 ayla sınırlı olan bu öncelik hakkına Rüçhan Hakkı denir.
Avrupa Birliği Tasarım Başvurusu (Community Design)
Tek bir başvuru ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tamamında koruma sağlanabilmektedir. Topluluk tasarım tescil sistemi ile Avrupa Birliği ülkelerinde başvuru yapılması, işlemler ve maliyet açısından her bir ülkeye ayrı ayrı başvuru dosyalanmasından çok daha avantajlıdır. Beşer yıllık sürelerle yapılan yenileme işlemiyle koruma süresi 25 yıla kadar uzatılabilmektedir.
Üye Ülkeler: Almanya,İngiltere, Fransa, İspanya, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Avusturya, Portekiz, İrlanda, İtalya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Yunanistan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Slovenya, Güney Kıbrıs, Malta, Litvanya, Letonya, Slovakya, Bulgaristan, Romanya’dır.
Sistemin tek dezavantajı, üye ülkelerden herhangi birinden itiraz edilmesi ve bu itirazın Topluluk Tasarım Ofisi (OHIM) tarafından kabul edilmesi durumunda, başvurunun tüm ülkeler için reddedilmesidir. Bu durumda itiraz gelmeyen ülkelerde ulusal tasarım başvuruları yapılarak tescil yoluna gidilebilir.
-
WIPO Nezdinde Uluslararası Tescil (Lahey Anlaşması)
Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) nezdinde yapılacak tek bir başvuru ile birden fazla ülkede endüstriyel tasarım koruması elde etme imkânı veren uluslararası tescil sistemidir. Başvuru sahibi, tek bir başvuruyla, seçilen ülkelerde aynı etkiye sahip bir tescil hakkı sahibi olabilmektedir. Tescille ilgili bütün işlemler tek bir merkezden yürütülmekte ve bütün kayıtlar tek bir merkezde tutulmaktadır.
Türk Patent Enstitüsü aracılığı ile de tescil başvurusu yapılabilmekte. Lahey Sistemi çerçevesinde uluslararası başvuru yapabilmek için ulusal başvuru veya tescil şartı bulunmamaktadır.
Üye ülkeler; Mısır, Gürcistan, Macaristan, Ukrayna, Kırgızistan, Lichtenstein, Moldova, Romanya, Slovenya, İspanya, İsviçre, Makedonya, Botswana, Fransa, Arnavutluk, Estonya, Hırvatistan, İzlanda, Namibya, Singapur, Letonya, Ermenistan’dır. Bu ülkelerden istenilenler seçilebilmekte ve tescil işlemi yapılabilmektedir.
Uluslararası Başvuru tescil sonrası işlemler açısından da büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Yenileme, adres veya unvan değişikliği gibi işlemler için başvuru ve prosedürler bütünseldir.
-
OAPI UNION Tescili
OAPI Union Patent ve Marka Ofisi nezdinde yapılan endüstriyel tasarım tescilleri, Afrika Ülkeleri olan; Benin, Burkina Fasso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Çad, Kongo, Cote D’ivorie, Ekvator Ginesi, Gabon, Gine, Gine Bisseau, Mali, Moritanya, Nijerya, Senegal, Togo’ da tek bir başvuru ile koruma sağlanabilmesini sağlamaktadır.
-
Ülkesel Tasarım Tescilleri
Yurtdışında korunmak istenen tasarımların bireysel ülke başvuruları da mümkün olup, arzu edilen ülkelerdeki partnerlerimiz aracılığıyla resmi patent ofislerine başvuruları ve bunların takipleri yapılmaktadır. Her ülkenin tasarım mevzuatında, uygulamalarında ve ücretlerinde farklılıklar olmaktadır.
Bu tip başvuruların başarılı takibi ve sonuçlandırılması, uluslararası tesciller konusunda deneyim ve özel uzmanlık gerektirmektedir.